Παρουσίαση Ντοκιμαντέρ και αναγγελία ίδρυσης Υφαντικής Σχολής Ψηλορείτη

Εκδήλωση με θέμα τη Βοσκική και τον κόσμο του Βοσκού στον Ψηλορείτη ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29/7/2022, στην Κεντρική πλατεία ΑΡΜΙ του Δήμου Ανωγείων. Αφορμή η ένταξη της Βοσκικής στο Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, το οποίο ήρθε ως αποτέλεσμα μιας συλλογικής και συμμετοχικής προσπάθειας. Η ποιμενική ζωή στο Ψηλορείτη, αποτελεί το συνδυασμό στοιχείων που συνθέτουν τόσο την κτηνοτροφική δραστηριότητα, όσο και την κουλτούρα που αναπτύσσεται στις ποιμενικές κοινότητες και έχει διαχρονικά καθοριστική επίδραση στο σύστημα αξιών, στην οικονομική δομή, την κοινωνική οργάνωση, τη συνοχή καθώς και τον πολιτισμικό χαρακτήρα των ορεινών και ημιορεινών κοινοτήτων της Ίδης.

Στην εκδήλωση, παραβρέθηκε ο Υφυπουργός αρμόδιος σε θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος και ανακοίνωσε την ίδρυση Σχολής Υφαντικής στα Ανώγεια.

Η ομάδα της Androidus Project Tank συμμετείχε στη διαβούλευση, τη διαμόρφωση της σχολής κατάρτισης, εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητας για την τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη και βρίσκεται ήδη σε τροχιά υλοποίησης. Η σχολή υφαντικής έχει σημασία να αποτελέσει ενεργό κύτταρο πολιτιστικής δημιουργίας, νεοφυούς και γυναικείας επιχειρηματικότητας ξαναβρίσκοντας τον χαμένο κρίκο στις γενιές του αργαλειού και του τελάρου συνδέοντας τες  με την επιχειρηματική παιδεία, τα εργαλεία branding και marketing  και την ψηφιακή πραγματικότητα.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το Εθνογραφικό ντοκιμαντέρ «Νήζα, ο όρκος των Βοσκών», το οποίο δημιουργήθηκε από την Androidus Project Tank με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Μέσα από τη δημιουργία του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ, γίνεται μια πρώτη οπτικοακουστική αναφορά με αρχή τον όρκο,  στους τρόπους και τις εθιμικές παραδόσεις, οι οποίες συνέθεσαν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του Ψηλορείτη και τον κόσμο των βοσκών

Προσβασιμότητα