Το IDAology στο τραπέζι διαλόγου με την Κοινωνία των πολιτών του Ψηλορείτη.

Μέσω του προγράμματος IDAology θα διερευνηθούν και θα καταγραφούν τα ειδικά χαρακτηριστικά της κτηνοτροφικής δραστηριότητας και κουλτούρας των βοσκών του ορεινού όγκου

Την Παρασκευή 9/10/20 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση ενεργού διαλόγου με εκπροσώπους φορέων της κοινωνίας πολιτών του Ψηλορείτη στα Ανώγεια και το Κέντρο Ενημέρωσης Γεωπάρκου Ψηλορείτη.

Ο αριθμός συμμετεχόντων ήταν περιορισμένος λόγω των συνθηκών της πανδημίας και αποτελούνταν από στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης των Δήμων του Γεωπάρκου Ψηλορείτη, εκπροσώπους των κτηνοτροφικών συνεταιριστικών οργανισμών, φορείς τοπικών μέσων ενημέρωσης καθώς και συνεργάτες του προγράμματος προερχόμενους από τον τοπικό πληθυσμό της περιοχής.

Στόχος της συνάντησης ήταν η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, η δημιουργία συνθηκών συνεργασίας και εργαστηρίων διαλόγου που θα ακολουθήσουν στις κοινότητες αλλά και τους ίδιους τους βοσκότοπους ανάμεσα στους πολίτες, τους φορείς καιτα μέλη της κοινοπραξίας του έργου.

Από πλευράς της κοινοπραξίας, η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από εκπροσώπους του ITE-ΙΠ, της Androidus Project Tank και του ΚΕΜΕ – Πανεπιστήμιου Κρήτης.

Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος σε ό,τι αφορά την έρευνα και την καταγραφή της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του κόσμου των Βοσκών του Ψηλορείτη, που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή του Γεωπάρκου, με στόχο να εμπλουτιστεί με σημαντικό περιεχόμενο δεδομένων το πρόγραμμα.

Το IDAology αποτελεί την πρώτη προσπάθεια προσέγγισης της βοσκικής του Ψηλορείτη μέσα από το συνδυασμό επιστημονικής έρευνας και τεκμηρίωσης, τεχνολογικής καινοτομίας και διάχυσης κυρίως όμως συνεργασίας με τον τοπικό παράγοντα, γι’αυτό σύντομα και με δεδομένες τις περιοριστικές ρυθμίσεις λόγω Covid19, θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις με φορείς και πολίτες και σε άλλες περιοχές του Γεωπάρκου.
Το έργο «IDAology: Το ποιμενικό βίωμα στις κοινότητες της Ίδας (ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ) ως εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας και ψηφιακό αποθετήριο της Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του βουνού», υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).
Μέσα στο χρονικό διάστημα 30 μηνών και με βασικό εργαλείο την αλληλεπίδραση και συνεργασία με τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στον ορεινό περιβάλλον του Ψηλορείτη θα προκύψουν:

1) Ένα αποθετήριο έρευνας ως ψηφιακή βάση δεδομένων σε παραπάνω από μια γλώσσες για τη ζωή του βοσκού όπου θα εμπεριέχονται ζωντανές αφηγήσεις, καταγραφή της δράσης και των στοιχείων καθημερινότητας που συνθέτουν τη βοσκική.
2) Μια εφαρμογή λογισμικού για τη δημιουργία εμπειριών εικονικής πραγματικότητας (σε ψηφιακό περιβάλλον 360 μοιρών) οι οποίες θα δίνουν στον καθένα την ευκαιρία να μεταφερθεί στο φυσικό περιβάλλον του Ψηλορείτη βιώνοντας ως ενεργός παρατηρητής τη σύνθετη πραγματικότητα της βοσκικής.
3) Ένα βιβλίο για μαθητές και παιδιά όπου τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα επαυξημένης πραγματικότητας θα μπορούν να ζωντανέψουν σκηνές, ήρωες παραδόσεις από ένα βουνό με διαχρονικό πρωταγωνιστή τον βοσκό του.

Προσβασιμότητα